IP kamera sistemleri güvenlik açısından etkinliği ve esnek kurulum seçenekleri nedeniyle her geçen gün daha fazla konut ve işyeri uygulamalarındaki yerini alıyor.
Başarılı bir IP kamera kurulumunun nasıl yapılacağına dair adımlara geçmeden önce IP kameralarla ilgili temel ancak önemli ayrıntılara değinelim.
IP Kamera Nedir?
IP kamera, bir bilgisayar ve bir LAN (Yerel Ağ) ve internet üzerinden veri gönderip alabilen, dijital bir video kamera türüdür. Kameralar ağ düzeyinde iletişim kurmayı sağlayan kendi IP ve MAC adresine sahiptir.
IP Kamera Modelleri
Sabit ve dome güvenlik kamerası – Bu kameralar, odak noktasından net bir şekilde çekim yapabildiği için çok spesifik bir alanı izlemek için önerilir. Sabit bir kamera, izleme açısını gizlemek için bir fanus içine de yerleştirilebilir. Bu modeller küçüktür olduğundan küçük alanların dikkatli bir şekilde izlenmesi gerektiği durumlarda tercih edilir.
Gece/ gündüz güvenlik kamerası – Gündüz / gece kameraları ile günde 24 saat ve haftanın yedi günü, bir alanın sürekli olarak izlenmesi sağlanabilir. Kızılötesi (IR) aydınlatma özelliği ile düşük ışıkta ve hatta karanlıkta bile görüntü elde edilebilir. IR kameralarda gün boyunca kamera tarafından çekilen görüntüler tam renkli, ancak gece çekilen görüntüler siyah beyaz olur.
Kablosuz güvenlik kamerası – Kablosuz IP kameralar kullanım kolaylığı bakımından en çok tercih edilen kamera türüdür. Bu kameralar çok sayıda kabloya gerek kalmadan her yere kurulabilir. Kameranın anteni, sistemdeki diğer cihazlarla iletişim kurmak için kullanılır. Bununla birlikte, özelliklerine bağlı olarak kamera yalnızca belirtilen mesafelerde sorunsuz olarak çalışabilir.
Indoor güvenlik kamerası – Bu kameralar öncelikli olarak ofisler, üretim alanları ve perakende satış mağazaları gibi iç mekan uygulamaları için tasarlanmıştır. Kameralar pek çok modelde ve farklı özelliklerde mevcuttur ve birçok marka tarafından piyasaya sunulmaktadır.
Outdoor güvenlik kamerası– Dış mekan kameraları rüzgar, toz ve nem gibi çeşitli çevresel risklere ve tehlikelere karşı dayanıklı olacak şekilde, hava uygulamaları için tasarlanmıştır. Kameralar hava koşullarına karşı bir koruma sağlamak için genellikle IP66 veya IP67 dereceli, hava koşullarına dayanıklı bir muhafazayla çevrilmiştir.
PTZ güvenlik kamerası – Pan, tilt ve zoom (PTZ) kamera modelleri geniş alanların kapsanabilmesi için geniş açı ve hareket edebilme özelliğine sahiptir. Kameralar elektronik olarak kontrol edilir ve sağ-sol ve yukarı-aşağı olmak üzere hareket açısı değiştirilebilir.
IP Kameralarının Temel Özellikleri
Bant Genişliği Sınırlama – Bu özellik, kameranın kayıtlı göndermek için gerekli olan ağ bant genişliğini kontrol etmesini sağlar.
Otomatik Odaklama – Bu özellik kameranın bir özne, özellikle de hareketli bir nesne üzerine odaklanmasını sağlar.
Gece Görüşü – IP kameraların gece görüş yeteneği yaygın olarak bir IR filtresi ile sağlanır. IR, görüntülerin siyah beyaz olmasına rağmen görüntülenebilir olmasını sağlar. IR dışında, en yeni teknolojilerden biri olan ve genellikle profesyonel sistemlerde yer alan gelişmiş starlight, yıldız ışığı teknolojileriyle de gece görüşü sağlanabilir.
Arka Işık Telafisi – Bu özellik, odaklanmış bir nesnenin parlak bir arka plan olması durumunda net bir görüntü elde etmeyi sağlar.
POE – Ethernet Üzerinden Güç – Kablolu sistemlerde kullanılan bu, ağ veri kablosunun hem güç hem de veri taşımasını sağlayarak, ekstra güç kablosu kullanımını ortadan kaldırır.
Hareket Algılama – Bu özellik, kamera, izlenen bir alanda hareketi algıladığında kullanıcıya bir alarm gönderilmesini sağlar.
Eşzamanlı Çoklu Akış – Bu özellik, bir kameranın aynı anda birden fazla sıkıştırma formatını, kare hızını ve optimum performans için farklı cihazlara yönelik çözünürlükleri akıtmasını sağlar. Örneğin mobil için ayrı, kayıt için farklı çözünürlük ve görüntü ayarı tercih edilebilir.
9 Adımda IP Kamera Kurulumu
1. IP Kamera Modelinin Seçimi
gun kamera türlerini güvenlik gereksinimlerinize göre dikkatlice seçmelisiniz. Kamera seçiminde maliyete dayalı olarak değil, performans, dayanıklılık ve güvenlik ihtiyaçlarınız için uygun olmasına dikkat etmelisiniz.
2. Doğru Sıkıştırma Türünün Seçilmesi
Yüksek çözünürlük beraberinde yüksek depolama alanını da getirir. Doğru sıkıştırma standardını seçmek hem görüntü kalitesinin delil niteliğini kaybetmeden saklanabilmesini hem de depolama alanından tasarruf etmeyi sağlar.
3. Video Yönetim Yazılımı Seçimi
Video yönetimi yazılımını seçerken, kullanılabilir bant genişliği, depolama kapasitesi, kare hızı kontrolü ve entegrasyon kapasitesi gibi çeşitli faktörleri düşünmelisiniz. Ayrıca, kamera sistemine hangi cihazlardan ulaşabileceğinize, kontrol için ana cihazın bir, PC veya mobil cihaz olup olmayacağına karar vermeniz gerekir.
4.Sistem Depolama Kapasitesinin Belirlenmesi
Depolama kapasitesine karar verirken göz önünde bulundurulması gerekenler arasında kare hızı ve görüntülerinin ne kadar süreyle saklanacağı yer alır. Yüksek riskli uygulamalar için yedekleme ve harici depolama da gerekebilir.
5. Analog Kameraları Eklemek
Mevcut analog kameraları sisteminize dahil etmek kurulum maliyetlerini azaltabilir ve sisteminizin genel kapsama alanını genişletebilir.
6. Kablosuz Ağ Kullanımı
Uzun kablolarla uğraşmamak ve montaj vb. nedenlerle mekanın estetik özelliklerini korumak için kablosuz kameraların nereye kurulacağına karar verin. Ayrıca, kablosuz IP kameraların açık alanlarda daha iyi çalıştıklarını ve yakınlardaki diğer güçlü elektroniklerden kaynaklanan parazitten etkilenebileceğini de göz önünde bulundurun.
7. Ağ Tasarımı
Her bir sistem tasarımı özel ihtiyaçlarınıza dayalı olarak farklıdır. Kullanılan kameralar, IP adresleme ve aktarım protokolleri, iletim yöntemleri, bant genişliği, ölçeklenebilme, yükseltilebilme ve ağ güvenliği sistem tasarımı açısından önemlidir. Sistem performansını artırmak ve gereksiz özellikler ya da donanımlar nedeniyle çok fazla para harcamamak için bu noktada bir güvenlik uzmanına danışılması önerilir.
8. Sistemin Güvenliğini Sağlama
Artan siber güvenlik riskleri düşünüldüğünde, videoların güvende olmasını sağlamak, bir IP kamera sistemi kurulumunun belki de en önemli aşamasıdır. Kararlaştırmanız gereken şeyler arasında güvenlik duvarları, sanal özel ağlar (VPN’ler) ve şifre koruması gibi güvenlik seçenekleri bulunur. Tüm bu önlemler sisteminizin güvenli olduğundan ve dışarıdan erişilemediğinden emin olmak için önemli güvenlik araçlarıdır.
9.Sistem İçin Son Teknolojileri Seçme
Akıllı video çekimi, hareket algılama ve gece görüşü gibi mevcut özelliklerden ötürü IP kamera sisteminizin tasarımında en son teknolojilerin tercih edilmesi önerilir. Akıllı video uygulamalarına sahip olmak sisteminizi daha etkili ve güvenilir hale getirir.
IP kamera kurulumu her zamankinden daha kolay ve ekonomik olmasına rağmen, yine de biraz araştırmanız, farklı kameralar hakkında bilgi edinmeniz ve her şeyden önemlisi gereksiz harcamalarda bulunmamak için bir uzmana danışmanız gerekir. Güvenlik sistemi planı hazır olduğunda, kaliteli bir IP kamera sisteminin kurulumu oldukça basittir. Evinize ya da işyerinize gelecek yıllar için mükemmel bir yatırım yapmak için uzmanlarımıza danışabilir, aradığınız iş ortağı için bizimle iletişime geçebilirsiniz.